Kedy dať dievčatku náušnice

Kategórie
 
 
 
 
 

kedy dať prepichnúť ucho a aké prvé náušnice vybrať pre bábätko

Kedy dať dievčatku náušnice?

Autor: Ivana Olexová  Čítanie na 3-4 min

Mnohí rodičia riešia po narodení dilemu či dať dcérke prepichnúť uši. A ak áno, tak kedy je najlepší čas na prepichnutie či nastrelenie náušníc. V súčasnosti majú mamičky dva názory - prepichnúť ušká “čím skôr” v prvých mesiacoch, keď si to bábätko nepamätá alebo naopak nechať voľbu na dcéru až keď sa sama rozhodne nosiť náušnice a nechá si sama náušnice nastreliť. 

Ak ste zástancami prvého prístupu - ušká môže dievčatku prepichnúť sestrička už v pôrodnici (je to však stále zriedkavejšie), prípadne Váš detský lekár. Rozhodne to patrí do rúk odborníkovi, u ktorého máte istotu sterilných nástrojov a skúsenosť so samotným prepichnutím uška.

Aké náušnice pre bábätko?

Detskí lekári viac-menej zhodne odporúčajú zlaté detské náušnice minimálne zo 14kt zlata (ideálne žlté, prípadne biele, ktoré by však malo byť kvôli hypoalergénnosti porhódiované), ďalšími bezpečnými alternatívami sú platina a titán. Vhodné sú i náušnice z chirurgickej ocele. Každopádne je mimoriadne dôležité aby kov neobsahoval nikel, ktorý môže vyvolať alergickú reakciu a zápal. Zlato a drahé kovy, ktoré prešli skúškou Puncového úradu SR - ako sú napríklad aj tie naše, vyrobené na Slovensku - nikel neobsahujú .

Náušničky pre Vaše dievčatko majú byť ideálne s predným zapínaním na tzv. detskú brizúru a kvôli dezinfekcii na 24 hodín ponorené do lekárskeho liehu. Zlaté náušničky so šraubovacím uzáverom sú vhodné neskôr, keď sa dierka zahojí.

Nastreľovanie náušníc

Nastreľovanie náušníc je možné spravidla od 6 mesiacov, niektorí od  avšak … Lekári rozhodne neodporúčajú pri bábätkách a batoľatách aplikáciu nastrelením v klenotníctvach alebo piercingových štúdiách. Nastreľovaciu “pištoľ” má máloktorý detský lekár, často však túto službu poskytujú dermatologické ambulancie. 

Nastrelenie náušníc je rýchly spôsob, ktorý sám o sebe nie je až taký bolestivý. No treba spomenúť, že vo veku, keď si to dievčatko už uvedomuje nastreľovaniu zvykne predchádzať strach z neznámeho, stres (často aj u mamičky:) a dlhé odhodlávanie. Už samotný výraz “prestrelenie ucha” môže u dieťaťa vyvolať pomerne bujné asociácie:)

Ako sa starať o prepichnuté uško?

Lalôčik treba hlavne vizuálne kontrolovať, či je všetko v poriadku. To by malo stačiť - nerobiť nič a na dierky zbytočne nesiahať. Niektorí lekári odporúčajú raz za deň jemne (!) vyčistiť okolie dierky vatovou paličkou namočenou v liehu, či peroxide - to by mamičky mali konzultovať práve so svojim pediatrom. Netreba to  preháňať a veciam dať čas -  manipulácia s uškom, kým sa hojí môže narobiť viac škody ako osohu. Po prepichnutí uška sa odporúča počas 3-4 týždňov obmedziť pobyt vo vode.

Dať náušnice bábätku či počkať?

My sa prikláňame k tomu, aby dievčatá náušnice nosili. Nielen preto, že zlaté i strieborné náušnice máme na  e-shope:) 

Náušnice v našom, slovanskom, kultúrnom kontexte ale aj vo veľkej časti sveta jednoducho k žene patria. Myslíme si, že je dôležité našich dcérach budovať a posilňovať uvedomovanie si ženskosti. Hýčkať si ženskú rolu. Prvé zlaté náušničky sú dlhý čas jediným šperkom, ktorý naša malá žena nosí. A na ktorý si spomína celý život.

Protiargumentom je zas sloboda voľby mojej dcéry. Rozprávali sme sa o tom s našimi priateľkami, ktoré sa rozhodli dcérke ucho neprepichovať a úplne chápeme aj tento postoj, nechať dieťa robiť svoje vlastné rozhodnutia resp. nerozhodovať o jej tele.

Na záver..

Robili sme si malý, nereprezentatívny:) prieskum u niekoľkých mladých slečien, ktoré prepichnuté uši nemajú. Výsledok bol, že by boli radšej, keby dierky jednoducho mali a nemuseli to riešiť. Rady by nosili nejaké štýlové náušnice a rozhodovanie či a kedy si nechať nastreliť náušnice ich stresuje. Paradoxne, za slobodu možno považovať aj tú, ktorú dáva dierka v uchu a možnosť nosenia náušníc. Alebo nenosenia, ak na to nebudú mať náladu.

V každom prípade prepichovanie uší rozhodne patrí do rúk odborníkom, určite to neskúšajte sami (aj keď to asi napadne málokomu:). Treba tiež spomenúť, že či už sú náušnice nastrelené alebo je ucho prepichnuté, treba starostlivo dbať na hygienu a uško sledovať aby sa nezapálilo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia