Kategórie
 
 
 
 
 


Evolúcia hrkálok je skutočne zaujímavá, veď sú jednou z najstarších detských hračiek. Už v staršej dobe kamennej  deti rozptyľovali semienka hrkajúce vo vysušených plodoch. Neskoršie hrkálky vyrobené z hliny mali vo vnútri kamienky - objavujú sa v staršej dobe bronzovej a železnej.  Jedinečný objav priniesli archeológovia i nedávno - jednu z historicky prvých dochovaných z tejto doby,  4000 rokov starú hrkálku v tvare hlavy medveďa, objavili v októbri 2016 v Novosibirsku.

Prehistorické hrkálky sa vyskytujú naprieč celým starobylým svetom - v ríši Inkov, Mezopotámii, Chetitskom kráľovstve či v Egypte. Boli však skôr určené dospelým, ktorí nimi zabávali deti  no súčasne ich používali ako obradný predmet s rituálnym charakterom. Hrkálky mali chrániť potomkov pred zlými duchmi a plnili kultovú funkciu. Takéto hlinené hrkálky sa uchovali aj na území Slovenska zo staršej doby kamennej z maďarovskej kultúry (1600 - 1400 p.n.l.) a mali buď oválny, kónický alebo zoomorfný tvar.

Hlina je však krehká a jej črepiny ostré. Navyše deti odpradávna túžia zaujímavé veci vziať do ruky a vzápätí do úst. Preto sa prirodzene v mladšej dobe bronzovej objavujú bronzové hrkálky.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia